Декларация на парламентарната група на ГЕРБ-СДС:Уважаема госпожо председател,   Уважаеми народни

...
Декларация на парламентарната група на ГЕРБ-СДС:Уважаема госпожо председател,   Уважаеми народни
Коментари Харесай

ГЕРБ: Пред очите на цялото общество се разиграва тежък политически скандал

 Декларация на парламентарната група на ГЕРБ-СДС:

" Уважаема госпожо ръководител,   

Уважаеми народни представители,  

През последните дни пред очите на цялото общество се разиграва тежък политически скандал, който не трябва да бъде банализиран и оставен да затихне без нужните последици и заключения. Председателят на най-голямата парламентарна група в 46-ото национално заседание упрекна зам.-председателят на сегашния парламент в политическа корупция. Според господин Тошко Йорданов, госпожа Татяна Дончева е предложила 500 хиляди лв. рушвет, с цел да бъде разцепена групата на ИТН и по този метод да бъде формирано дълго чаканото държавно управление на смяната. По-късно, ръководителят на правната комисия в 45-ото национално заседание господин Радостин Василев удостовери тази информация, като описа още детайлности, които надали е подходящо да преразказваме от тази висока естрада.

Парламентарната група на ГЕРБ, няма да заеме страна в този спор. Няма да си позволим нито да раздаваме присъди, нито да даваме морални оценки. Това, което сме длъжни да създадем обаче е, да потърсим истината и да я намерим. До момента има един явен обществен факт. Той е, че на най-високо политическо равнище, хора които преди изборите твърдяха, че ще ръководят дружно, си насочат тежки обвинявания, които или би трябвало да бъдат потвърдени или в случай че са неистина би трябвало да бъде понесена политическа отговорност. Ако господин Йорданов и господин Василев споделят истината, то госпожа Дончева няма място в политиката и назад, в случай че те са излъгали, то мястото им не е нито в тази зала, нито в политическия живот, чиято единствена мощ се състои в доверието на обществото. Казано с елементарни думи – една от двете страни лъже и и би трябвало да създадем всичко допустимо истината да излезе на бял свят.

Има още един явен политически факт. Скандалът сред господата Йорданов и Василев от една страна и госпожа Дончева от друга, е логически свършек на неуспеха на втори следващ парламент да излъчи държавно управление на така наречен партии на смяната. Случващото се през последните месеци е насмешка на първо място с хората, които стачкуваха на площадите през лятото на 2020 година. То е насмешка и с останалите български жители, които ще би трябвало да заплащат цената за политическата неначетеност, безидейността и непочтеността на водачите на така наречен партии на смяната.  

Уважаеми госпожи и господа,  

Днес смяната е реалност, само че по всичко проличава, че тя не е към положително. Вместо за разработване на антикризисни стратегии свъзразани със здравните, икономическите, обществените и геополитическите провокации пред страната, партиите на смяната пропиляха няколко месеца в кавги, безплодни пазарлъци и несполучливи опити за сформиране на общо ръководство. Днес, когато рецесиите, които служебното държавно управление на техния патрон Румен Радев не е в положение да ръководи ескалират, ставаме очевидци на още по-тежки кавги сред тези, които преди една година бяха оповестени от президента за братството на почтените.

Всичко това се случва в навечерието на гласуването на актуализация на бюджета за 2021 година. Парламентарната група на ГЕРБ отхвърли да поддържа актуализацията на първо четене, тъкмо поради неналичието на ясно болшинство, което да поеме отговорност за смяната на най-важния политически закон. Днес се вижда, че тази наша позиция е била освен съответна, само че и единствената допустима. След малко госпожа Дончева от Изправи се, ние идваме ще би трябвало да сформира бюджетно болшинство дружно с господин Йорданов и господин Василев от ИТН. Какво тъкмо би могло да роди сходно болшинство? Как в този миг, те ще могат да поемат дружно отговорност за решения, които ще останат годни не просто в идващите няколко месеца, само че и в идващите няколко години? Как в миг на рецесия на доверието към българските институции, с сходни кавги ще породим доверие в българските гласоподаватели, че сме способни да поемем отговорност и дружно да отговорим на провокациите пред страната?    

Уважаеми сътрудници,  

От името на парламентарната група на ГЕРБ, упорствам президентът час по-скоро да разгласи дата за предварителните парламентарни избори и да разпусне 46-ото национално заседание. Всеки ден закъснение, ще коства на политическата система още кавги и още изгорени мостове сред политическите сили. Ако президентът Радев удължи по неестествен метод живота на сегашния парламент, ГЕРБ-СДС ще внесе искане за основаване на анкетна комисия, която да прегледа случая със абсурда сред Има Такъв Народ и Татяна Дончева. Време е да загърбим тясно партийния интерес и да защитим интереса на обществото. А е ясно, че българското общество с всеки минал ден на този парламент, ще губи от ден на ден доверие, както в така наречен партии на смяната, по този начин и във опцията, страната да действа обикновено в миг на рецесия. Благодаря Ви за вниманието! "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР